Tweet This
Karljohansvern i Horten er en gammel marinebase som nå er et kulturverft fullt av liv med museer, kunstnere, designere, butikker, markeder, gallerier, publikumsgjester, og klynger av kunnskapsbedrifter innen teknologi.

 

Alle foto av Dahl Media Photography. Kontakt oss om du har behov for tilgang på bilder eller fotografering.

 

 

KULTURVERFTET

Det er et levende kulturliv inne på Karljohansvern, og stedet har blitt en smeltedigel av aktører innen kultur, kunst og design. Du kan blant annet besøke kunstnere i sine atelier. Gjennom året er det store og små arrangementer på den gamle marinebasen. Søker du trendy mote, interiør, vintage og second hand er det Garasjetorget du skal oppsøke, her er det også søndagsmarked i sommerhalvåret, og det populære julemarkedet i desember. 

Karljohansvern er på mange måter kontrastenes attraksjon. Her møter flere hundre års marinehistorie og datidens arkitektur med dagens gallerier, nisjebutikker, og diverse kreative miljø innen kulturliv, musikk og teknologi.

I sommerhalvåret arrangeres det populære "Søndagsmarkedet". Her kan du handle med deg alt fra egg og honning til antikviteter og second hand/vintage.

I sommerhalvåret arrangeres det populære "Søndagsmarkedet". Her kan du handle med deg alt fra egg og honning til antikviteter og second hand/vintage.

Få med deg årets julemarked på Karljohansvern. Den gamle marinebasen med sine vakre og rustikke bygninger er som skapt for koselig julehandel.

Få med deg årets julemarked på Karljohansvern. Den gamle marinebasen med sine vakre og rustikke bygninger er som skapt for koselig julehandel.

På Karljohansvern fødes trender innen mote, kunst, design, teknikk og musikk. Flere populære festivaler arrangeres i løpet av året her, flere av de oppe på gressvollene og Oslofjorden som kulisse i bakgrunn. Her skapes innovasjoner som sprer seg verden rundt. Men her finnes og en rik historie med spennende og unik arkitektur, og museer som er ledestjerner nasjonalt innen sitt felt. Her finner du spennende kunstnere i sine sjarmerende atelier og verksteder. Noen personlige og eksklusive boutiquer spriter opp kontrast i det historiske miljøet. Spisesteder er det ikke mange av, men de som finnes byr på ekte gjestfrihet og god mat.

Jul på Karljohansvern er et marked med husflid, julegaveideer, deilig mat og hyggelig julestemning. Det er også konserter og åpne utstillinger hos de forskjellige aktørene rundt på hele Karljohansvern. Her vil du finne et mangfold av håndlagde produkter med god kvalitet.

Jul på Karljohansvern 2016 var et rekordår med over 15 000 besøkende.

Gjennom året er det store og små arrangementer på hele området. En av Norges mest spennende musikkfestivaler finner også sted på Karljohansvern, nemlig Vervenfestivalen. Siden oppstarten i 2014 har festivalen virkelig fått en plass i Vestfolds festivalsommer.

Garasjetorget.    Lokalene som omkranser det lille torget har tidligere vært benyttet som garasjer og lagerplass i Forsvaret.   Nå er torget bestående av små næringsvirksomheter med fokus på kultur og opplevelser som har etablert et publikumsrettet, åpent og kreativt miljø her. Dette foto: Forsvarsbygg

Garasjetorget. Lokalene som omkranser det lille torget har tidligere vært benyttet som garasjer og lagerplass i Forsvaret. Nå er torget bestående av små næringsvirksomheter med fokus på kultur og opplevelser som har etablert et publikumsrettet, åpent og kreativt miljø her. Dette foto: Forsvarsbygg

OM ÅRETS (2018) MARKEDSDAGER

Velkommen til markedsdag! 

Garasjetorget inviterer til en ny sesong med søndagsmarked på Karljohansvern. Også i år blir det marked hver første søndag i måneden fra mai til september. 

Datoene denne sesongen er 6.mai / 3.juni / 1.juli / 5.august / 2.september. 

Håper alle tar med familie venner og besøker oss på garasjetorget og blir med å lage en hyggelig dag! 

ALLE barn og voksne som har lyst til å selge brukt, håndverk, hjemmelagde ting, frukt, grønt, leker, klær og andre spennende ting er hjertelig velkomne til å ha en stand på torget disse dagene! 
Ta med deg eget utstyr (bord, stol, duk, tak etc.) og møt opp kl 10:00 for å rigge stand. 
-Garasjetorget vil henvise plass ved ankomst, så vent med å rigge til du får tildelt plass. Prisen er 100,- og markedet er åpent 12-15, så da må alle ha standen sin klar:) 

Velkommen til både publikum og utstillere!

Herlig avslappet stemning på Garasjetorget. Her er det åpent hver søndag i sommerhalvåret (ca. april - litt ut i september). Den ene søndagen i sommermånedene er det et stort marked på Garasjetorget og i år holdes markedet på følgende søndager: 6.mai / 3.juni / 1.juli / 5.august / 2.september. 

Herlig avslappet stemning på Garasjetorget. Her er det åpent hver søndag i sommerhalvåret (ca. april - litt ut i september). Den ene søndagen i sommermånedene er det et stort marked på Garasjetorget og i år holdes markedet på følgende søndager: 6.mai / 3.juni / 1.juli / 5.august / 2.september. 


Horten Mat- og øl festival ble arrangert for første gang i fjor, og ble en stor suksess. Festivalen har fokus på gode råvarer og fantastiske smaker, og er en festival hvor både barn og vokse kan lære om mat. I år gjentok suksessen seg og festivalen hadde samarbeid med Preus Museum som arrangerte "Fotografiets dag" samtidig. Her var det restauranter, food- trucks, boder, kurs, konkurranser, musikk, underholdning, smaksprøver, aktiviteter for barn og mye mer på programmet. Horten Mat- og øl festival ble i fjor arrangert 18–20. august, og i år vil festivalen arrangeres i samme tidsperiode med datoene 17 - 19. august.

Kunstnere, butikker, spisesteder, gallerier, atelier, musikere, og museer:

Futura Classics

Futura Classics finner du i nye lokaler i bygg 112 på Garasjetorget. Den populære butikken på Grünerløkka har utvidet og åpnet filial i Horten. Her finner du lamper, møbler, gaver og interiør, både klassikere og nyere produkter. Vintage og nytt i en herlig mix.

Åpningstider:
Onsdag: kl. 12:00–15:00 Torsdager: kl. 12:00–19:00 Fredag-lørdag: kl. 12:00–15:00 og etter avtale. 

Linda H Syvertsen har atelier på Artilleriverkstedet. Her tar hun gjerne i mot besøk for kunstprat og en kaffe. Inngangen er på østsiden av bygget (like etter akterenden av u-båten, og samme inngang som inn til det offentlige toalettet).

karljohansvern-Linda-Karljohansvern-DSCF6613.jpg

Om du besøker Linda vil du være beriket med hjertevarme og hennes fascinerende kunstverk. Dette er en dame som virkelig holder på å slå gjennom for fullt både i Norge og internasjonalt. Det er de fascinerende portrettene med mørke duse farger som har blitt hennes "varemerke" - malt etter fri fantasi, men samtidig gjenspeiler uttrykket i portrettene hennnes eget humør og følelser der og da.

Linda H. Syvertsen med noen av hennes karakteristiske portretter hun har blitt så ettertraktet for.

Tidligere i år ble hun invitert til å ha utstilling i The Brick Lane Gallery i London. Hun er invitert tilbake til samme galleri i 2018.

Karljohansvern-Linda-1O2A9010.jpg
 

I høst har har Linda utstilling i Rosso Cinabro Art Gallery i Roma (oktober og november), og i Galleria de Marchosso Cinabro i Bologna (25/9-7/12-201).

 
linda-20180313_142825-1---Copy.jpg
 

I denne sjarmerende kaféen er alt du ser utstilt til salgs. I tillegg kan du selvsagt få noe godt å spise her. Hortens beste vafler serveres også i NUMMER TI.

 

Herlige anmeldelser fra Facebook:

Fantastisk sted fylt av kjærlighet og varme på et vakkert området! Anbefales!!
— Olga Georgakopoulou
Sjarmerende både retrokafèen og verten, nyyydelig mat og kaker.
Bruktbutikk med herlige retro-godbiter og lysekroner i redesign :)
Anbefales på det varmeste <3
— Elsy Gjengår Berg
Beste cafeen i mils omkrets!!
— Thale Håmo-Bakkeng
Takk for god kaffe og kake, ikke minst god service. Vi Kommer igjen :)
— Erna Kasumovic Hadzalic

Bare Brukt, Garasjetorget

Butikken selger pent brukte klær av nyere dato og vintage. Her kan du gjøre et bruktkupp til hverdags og til fest. Second hand og vintage klær med et unikt og spennende uttrykk. 

Åpningstider:
Onsdag: kl. 12:00–15:00. Torsdag: kl. 12:00–19:00 Fredag–lørdag: kl. 12:00–15:00 og etter avtale

Galleri Verftsporten

Til daglig er det 8 utøvere som har sitt virke i sine verksteder på Galleri Verftsporten I Nedre vei 14 på Karljohansvern. De arbeider med mange ulike kunst/brukskunst-områder, noe som gjør at galleriet alltid er fylt med et spennende og variert innhold. Det er alltid noe nytt å se i galleriet. En gang i måneden presenteres en invitert gjesteutstiller til galleriet. Galleriet har også kurs i glassfusing. For bedrifter og grupper arrangeres kunstpause – lag ditt eget bilde.

Galleri-Verftsporten-røykeområde-1O2A4312.jpg

Husets utøvere

 

Åpningstider:
Søndag: kl. 12:00–15:00 


Preus-Museum-0383.jpg

 

 

Preus Museum

Les mer om Preus museum i egen artikkel her ->

Åpningstider:
Mai, juni og august:
Tirsdag – søndag: kl. 12:00–16:00 Juli: alle dager kl. 12:00–16:00

Få nytt liv i dine gamle møbler. Møbler, design, interiør + kule kimono i silke

Lokalhistorisk senter. Dette museet vil vi absolutt anbefale at du gjør et besøk hos. Det er langt mer spennende enn hva dette bildet skulle tilsi.

Lokalhistorisk senter. Dette museet vil vi absolutt anbefale at du gjør et besøk hos. Det er langt mer spennende enn hva dette bildet skulle tilsi.

Lokalhistorisk senter

Museumsutstillingen er knyttet til dagliglivet i nær fortid. Her finnes hjemmeinteriør, skolestue, flere verksteder, land- handler og mye mer. Arkivsamlingen har fotografier, teg- ninger, aviser, dokumenter og bøker. Museumsbygget er fra 1919 og var tidligere epidemisykehus.

Lokalhistorisk-senter-Karljohansvern-DSCF2054.jpg

Museumskafeen Kafé Breda serverer god kaffe, vafler og vaniljeboller.

Åpningstider Lokalhistorisk senter og Kafé Breda: Søndag: kl. 11:00–15:00

 

Kongelige Norske Marines Musikkorps – Sjøforsvarets musikalske fyrverkeri

Kongelige Norske Marines Musikkorps (Marinemusikken) er ett av fem profesjonelle militærkorps i Norge. Korpset ble opprettet i 1820 i Stavern, men flyttet til Karljohansvern ca. 1850.

Karljohansvern-Marinemusikken-214.jpg

I dag har Marinemusikken midlertidig øvingslokale i det gamle Torpedoverkstedet, og de har også noen kon- serter der. Marinemusikken har 130–150 spilleoppdrag årlig, og har vært på turnéer og konsertoppdrag til blant annet Frankrike, Russland, Kina, Spania og Afghanistan. Marinemusikken fikk i 2003 Spellemannsprisen sammen med Erik Bye for CD-utgivelsen «I Dur og Brott».

 

Fyrverkerikonserten

Fyrverkerikonserten.jpeg

Den årlige Fyrverkerikonserten på Karljohansvern startet i 1992, og har siden den gang utviklet seg til å bli et stort arrangement. Kongelige Norske Marines Musikkorps og Vestfoldfestspillene fortsetter fjorårets suksess med en stor internasjonal artist, og kan i år stolt presentere verdensstjernen Melody Gardot som solist under Fyrverkerikonserten. Årets konferansier er Anne Lindmo. Fyrverkerikonserten 2017 går av stabelen fredag 30. juni kl. 22:00. Portene åpner kl. 20:00.

 

Historisk vandring

Karljohansvern-Miljø-DSCF6228.jpg

Gå festningsløypa og opplev Karljohansvern i tekst, lyd og bilder. Punktene på kartet er merket med QR-kode. Kartet kan hentes i resepsjonen hos museene på Karljohansvern, eller skrives ut fra www.karljohansvern.no.

 

Horten kirke

karljohansvern-Kirken-.jpg

Med sitt høye tårn og nygotiske arkitektur er kirken et flott blikkfang. Opprinnelig var den garnisonskirke, innviet i 1855. Kirken har åpent ved seremonier og kulturarrange- menter. 

 

Fortet Norske Løve

Fortet er oppført i årene 1852–1859. Bygningen var opp- rinnelig et elipseformet mursteinsfort med kaserne og enveloppe med en tørrgrav foran, og er ombygget flere gan- ger. Tyskernes ombygging under 2. Verdenskrig ga fortet det utseendet det har i dag. Fortet benyttes av Forsvaret og er stengt for publikum.

 

Kunstverk som skiller seg ut

Karljohansvern-LotteKonow-Lund-&-Hedda-Leivestad(Karljohansvern).9686.jpg

Lysning er en lysende paviljong ved museene. Et magisk syn når mørket faller på. Kunstnere er Hedda Leivestad og Lotte Konow Lund.

 

Jentene i kjeller’n

I kjelleren i Nedre vei 4 finner du et mangfold av håndverk; ikoner, fargerike designklær og malerier.

Åpent søndager: kl. 12:00–15.00, og ellers når jentene jobber.

 

Rusleturer med guide

Delta på en av rusleturene med guide og få et godt inn- blikk i Karljohansverns historie. I juni, juli og august er det guidet tur på søndager. Oppmøte kl. 13:00 på p-plassen ved Lysning (Sykehusparkeringen). Turene avsluttes på Garasjetorget. Disse faste guidede turene på Karljohansvern er gratis i sommer. I tillegg kan norsk- eller engelskspråklig guide bestilles for særskilte gruppearrangementer.

Tlf: 33 03 17 08

Ilda Design på Garasjetorget

 

Ilda design, Garasjetorget

Ilda Design lager smykker med et ønske om å inspirere. Unik design og historier er det som kjennetegner kolleksjonene og med helt unike omgivelser, er det verdt ̈ta turen til Garasjetorget.

Åpningstider:
Torsdag–søndag: kl. 12:00–15:00

 

NJÓL Design, Garasjetorget

Njól er totalleverandør av norsk design. Tjenester innen branding, logo design, web, reklame, foto og video. Butikken selger kvalitets streetwear med kun norske undergrunns- merker, solbriller av bambus, skateboard og elektonikk.

Åpningstider:
Mandag–fredag: kl. 12:00–16:00 Søndag: kl. 12:00–15:00

 

Studio Tove S. Hellerud

Besøk billedkunstnerens eget atelier og galleri i den spen- nende gamle brannstasjonen fra 1859. Tove S. Hellerud er en internasjonal anerkjent kunstner som har stilt ut sine arbeider i en rekke gallerier i Norge, Tyskland, Spania, Italia, Kina og New York. Studioet er åpent til annonserte tider og etter avtale.

 

Pikilìa, Garasjetorget

Hos Pikilìa Galleri og håndverk finner du et mangfold av håndlagde og unike produkter: Keramikk, smykker, akvarel- ler og bilder i akryl, vakre kort, sydde og strikkede småplagg, godsaker fra naturens eget spisskammer og mye mer.

Åpningstider:
Torsdag: kl. 16:00–19:00. Fredag–søndag: kl. 12:00–15:00

 

Ragnar Almén

Ragnar Almén er en norsk maler, tegner og grafiker. Han har vært elev av maleren Gunnar Romberg og grafikeren Bjørn Willy Mortensen. Han er medlem av Norske Grafikere og Norsk kunstnerforbund og har hatt en lang rekke separatutstillinger og deltatt på flere kollektivutstillinger. I 2012 hadde han en stor separatutstilling på Haugar Vestfold Kunstmuseum.

Bilder av Ragnar Almén er innkjøpt av blant andre Oslo kommunes kunstsamlinger, Vestfold fylke, Norsk Kulturråd, Riksgalleriet, Nasjonalgalleriet, Samtidsmuseet og Haugar Vestfold Kunstmuseum.

Ragnar Almén har atelier i 2. etg i Magasin B, Bygg 130, Kommandørkaptein Klincks vei 7 på Karljohansvern, Horten.

Åpningstider

Hver første søndag i måneden kl 12.00-15.00, og ellers etter avtale og når skiltene står ute.

Mobil: 975 12 594

 

Artilleriverkstedet

Artilleriverkstedet (den grå/hvite hangarbygningen bak ubåten) sentralt lokalisert mellom Preus Museum og Garasjetorget. Artilleriverkstedet ble oppført i 1917 som verksted for artilleriet. Har blitt utvidet og fått flere tilbygg og de siste årene benyttet tilvedlikeholdsoppdrag for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). Overdratt til festningen fra 2009. Nå er bygningen blitt et kulturverksted med kreative sjeler, kunstnere og musikere.

Musikkbutikken Plekter Vintage & Special

I 2018 er det dessverre mange byer i Norge som ikke lenger har en egen faghandel innen gitarer og musikkutstyr - såkalt musikkbutikk. I Horten finner du Norges mest spesielle musikkbutikk, og den ligger lokalisert inne på Karljohansvern i Artilleriverkstedet. Se her ->

 

BRM Designstrikk, Garasjetorget

Butikk med strikkeklær i flotte farger! Her finner du myke jakker og sjal i deilig alpakkagarn, skjerf i silke og lin, votter, luer og tepper i tovet ull og mye mer. Produktene kan også levere på bestilling i andre farger og størrelser. Salg av maskinstrikkegarn.

Åpningstider:
Onsdag: kl. 11:00–16:00
Torsdager: kl. 11:00–19:00 Fredag–lørdag: kl. 11:00–16:00
(og noen søndager kl. 12:00–16:00)

 

Geraldine Gallery, Garasjetorget

Geraldine Studio består av Marit Geraldine Bostads abstrakte malerier og hun har spesielt i 2016 og 2017 hatt en rekke utstillinger både i Norge og utenlands. Maleriene hennes har blitt svært ettertraktet og derfor bruker hun i dag mer tid på egen kunst enn slik det var ved oppstarten av galleriet hvor hennes største del av arbeidet var å stille ut og fremme andres kunst.

Geraldine Gallery/Studio startet opp i mars 2015. Siden oppstart har galleriet presentert store, kjente kunstnere som Thomas Kvam, Håkon Bleken, Sverre Bjertnes, Kristian Skylstad, TMNK aka Nobody, Bjarne Melgaard med flere. Kunst fra disse kunstnerne er fortsatt å finne i arkivskuffen. Høsten 2016 har galleriet separatutstilling med selveste Hariton Pushwagner.

Les mer om Geraldine Gallery her i et eksklusivt intervju ->

 

Galleri KJV

Helle Brunvoll har hatt profesjonell utstillingsvirksomhet i over 20 år, og hun arbeider med flere uttrykk – hovedsakelig maleri. Naturen er hennes største inspirasjonskilde, og som hun selv har uttalt: «Du kan finne et helt univers i din egen hage, du må bare være var nok til å få øye på det!»

Galleriet er åpent ved annonserte utstillinger. 

 

Gamlehorten Gjestegård

Gamlehorten Gjestegård ligger idyllisk til på Karljohansvern, kun 200 meter fra stranda og med turområder like uten- for døren. De vakre og ærverdige bygningene fra 17- og 1800-tallet gir Gamlehorten Gjestegård et historisk sus og atmosfære. Her tilbys overnatting, selskapslokaler, kurs og konferanser, samt konserter både inne og ute.

Gamlehorten Gjestegård er en arena for kultur og under- holdning. Den gamle stallen er restaurert, og har konferan- sesal, pub med live-scene og en fantastisk rustikk ølhall. «Sommer i Rosehagen» finner sted 30. juni til 6. august, og det blir band, spennende temakvelder med mat og godt drikke til lystige lag.

 

Sjømilitære Samfund

Karljohansvern-i-Horten-1O2A4760.jpg

Et spesielt hotell som kombinerer klassisk eleganse, tradi- sjon og moderne komfort. Sjømilitære Samfund ligger stolt oppi bakken i det man kommer over Hortenkanalen. Bygningen ble oppført i 1883 som velferdsbygg for Marinens offiserer, og drives i dag som hotell og serveringssted. Den godt bevarte trebygningen i sveitserstil har vært et viktig samlingssted for militært ansatte og for lokalbefolkningen. Kongesalen ble i 2013 restaurert tilbake til sin opprinnelige form fra 1883 og er vel verdt et besøk.

 

Bading på Vollen

Karljohansvern byr på fine forhold for bading. Vollen har en stor og fin gresslette for å nyte solen og kanskje ballspill. Badestrand med sandbunn gir gode forhold både for store og små.

Vannet er rent og bra. Toaletter for badegjester finnes på Tivolistranda, rett ved pumpehuset.

Åpne områder mot nord byr også på bademulighe- ter, i de seneste årene er det ryddet og anlagt strand på Møringa. Batteriet er ryddet og fremstår som et hyggelig rekreasjonsområde. Det er også anlagt flott park og stier til sykling og spaserturer.

 

Marinemuseet

Karljohansvern-Marinemuseet.jpg

Les artikkel om Marinemuseet her ->

Marinemuseet ble etablert i 1853 og siden 1864 har det holdt til i en av Marinens gamle magasinbygninger. Det er dermed et av de marinemuseer i verden som lengst har holdt sam- menhengende åpent for publikum. Mer enn 150 fartøysmo- deller, marinegjenstander, gamle malerier og bilder forteller Marinens historie fra leidangen, gjennom den felles dansk- norske flåten og union med Sverige, til tiden før, under og etter de to verdenskrigene. Utendørs kan du gå om bord i en MTB og en undervannsbåt fra «den kalde krigen».

Åpningstider:
Mai–september: alle dager kl. 12:00–16:00 Resten av året: kun søndager
Helligdager: Stengt

Kilde: Forsvarsbygg