Tweet This

Karljohansvern i Horten har alltid hatt en magnetisk tiltrekningskraft på fotoentusiaster og historieinteresserte.

Karljohansvern-1O2A0358.jpg

Nå blomstrer kunst- og kulturlivet på den gamle marinebasen, og er nå blant de mest interessante stedene å besøke langs Oslofjorden.

Alle foto av Dahl Media Photography. Kontakt oss om du har behov for tilgang på bilder eller fotografering.

 

Karljohansvern-Marinemuseet-test-1-copy.jpg

MARINEMUSEET

 Marinemuseet ble etablert i 1853 og siden 1864 har det holdt til i en av Marinens gamle magasinbygninger. Det er dermed et av de marinemuseer i verden som lengst har holdt sammenhengende åpent for publikum. Museet ligger i flotte omgivelser på den gamle marinebasen. Marinemuseet har som sin hovedoppgave å bevare-, dokumentere og formidle Marinens materielle kulturarv og norsk marinehistorie. 

 
Karljohansvern-Skog-Karljohansvern-.jpg
Karljohansvern-DSCF4680.jpg

PREUS MUSEUM

Velkommen til Preus museum – et skattkammer av fotografier, teknisk utstyr og fotolitteratur i en historisk bygning ominnredet av professor arkitekt Sverre Fehn. Museets faste utstilling "En fotohistorie" viser fotografiets tekniske utvikling fra camera obscura fram til dagens mobilkameraer og utviklingen i fotografier fra eldre teknikker til dagens digitale bilder. Preus museum er det nasjonale fotomuseet.

 
Karljohansvern-Miljø-DSCF6228.jpg
Karljohansvern-marked-.jpg

KULTURVERFTET

Det er et levende kulturliv inne på Karljohansvern, og stedet har blitt en smeltedigel av aktører innen kultur, kunst og design. Du kan blant annet besøke kunstnere i sine atelier. Gjennom året er det store og små arrangementer på den gamle marinebasen. Søker du trendy mote, interiør, vintage og second hand er det Garasjetorget du skal oppsøke, her er det også søndagsmarked i sommerhalvåret, og det populære julemarkedet i desember. 

 
Karljohansvern-gammel-kaserneidyll-nå-boliger-1O2A9357.jpg
Fyrverkerikonserten-COPYRIGHTED-Foto-Eirik-Dahl.jpg

Historie i korthet
Marinebasen og verftet på Karljohansvern ble etablert ved kongelig resolusjon av 21. november 1818, få år etter union- sinngåelsen med Sverige. Planene for en ny norsk marine var store og flåtehavnen i Stavern ville derfor være for liten. Etableringen av Horten som orlogshavn var fra første øyeblikk omstridt. Gjennom årene måtte marinebasen tåle flere tilbakeslag. Ulike planer ble framlagt og endret og byggevirksomheten var svært ujevn.

Karljohansvern. Dette foto: Forsvarsbygg.

Karljohansvern. Dette foto: Forsvarsbygg.

Planene om å bygge en stor festningsby på Hortenstangen ble skrinlagt før 1850. Boligbyggingen fortsatte imidlertid på utsiden av etablissementet og la grunnlaget for det som senere ble Horten by.
Utviklingen av anlegget utover på 1800-tallet har stor militærhis- torisk interesse i Norge.

Karljohansvern-gate-Untitled_Panorama1.jpg

Til tross for skrinleggingen av festnings- byen fortsatte oppbyggingen av forsvarsverkene i tiden fra 1850 til 1876. Fortene Citadellet (1852) og Norske Løve (1859) ble kort tid etter at de ble fullført karakterisert som umoderne. På 1870-tallet fortsatte festningsbyggingen med bygging av Møringa-, Tivoli- og Hortenstangens batterier (1874, 1874,1876), men også disse var umoderne da de sto ferdig.

Karljohansvern-administrasjonsbygget-1O2A0547.jpg


Fra 1963 ble marinens hovedbase overført til Bergen. Men Karljohansvern var fortsatt base for Østlandet Sjøforsvarsdistrikt og hadde stor militær aktivitet. Med årene har deler av dette for- svunnet i tråd med vedtatte innskrenkinger og omorganiseringer. Forsvarets behov for moderne teknologi førte til at FFI ble fød- selshjelper for en rekke teknologibedrifter, og førte til at Horten ble et maritimt elektronisk senter i Norge.

karljohansvern-insta-1O2A9362.jpg


Ved overgangen til det 20. århundre gikk Karljohansvern inn i en ny fase. Verftet og en rekke bygninger er solgt til sivil bruk som er i ferd med å sette et stadig sterkere preg på det tidligere militæretablissementet.

Kilde: Forsvarsbygg