Tweet This

Eplefestivalen på Hvaler 2016

Eplefestivalen 2016 - kom og smak på Hvaler!

Hvaler Hagelag arrangerer stor eplefestival 25 september 2016 fra kl 12.30 - 16

Epler i hagen til Kystmuseet på Hvaler

Epler i hagen til Kystmuseet på Hvaler

Søndag 25. september arrangeres det Eplefestival på Rove på Kirkeøy fra kl. 12.30 til kl. 16.00. Arrangør er Hvaler Hagelag, som sørger for en innholdsrik utstilling av Hvalers tradisjonelle eplesorter. Og det er ikke få. Ellers fristes man til besøk i eplekafeen og til å kjøpe råpresset eplesaft. Lokale håndverkere og produsenter tilbyr kreative produkter, grønnsaker og ulike typer syltetøy.

Lokale bønder og småbrukseiere stiller mannsterke opp på Rove (Kirkøy) den 25. september. Her kan du la deg friste av den store utstillingen av eplesorter, duften av eple- og kanelbakst fra eplekafeen, de mange forskjellige markedsbodene med nylig innhøstede frukter og grønnsaker. Mange aktiviteter for barn gjør at hele familien vil storkose seg her.

Eplefestivalen er blant de største årlige arrangementene på Hvaler og trekker mange besøkende fra nære og fjerne steder. Her gjøres handelen på gamlemåten, så husk å ta med kontanter og godt humør, noen kjente treffer du sikkert også! Vel møtt!

Takket være Hvalers gode klima og mange hundre år med sjøfart og handel internasjonalt, så har Hvaler tross øyrikets beskjedne arealstørrelse et meget rikt og variert sortiment av epler. 

Fra gammelt av har fruktdyrking vært en stor næring på de bebodde øyene, men på 1950-tallet ble de fleste trærne hugget. Nå synes interessen å komme tilbake, noe den årlige eplefestivalen som arrangeres på Kirkøy hver høst vitner om.


Ord om epler:

 

Prisen på frukt er rimelig i dag sammenlignet med prisen på et eple i Edens hage.
Ukjent

Eplet faller ikke langt fra stammen.
Ordtak

Når eplet er modent vil det falle.
Irsk ordtak

Det er få valg i råtne epler.
Shakespeare

Ett råttent eple kan ødelegge hele fatet.
Chaucer

 

Hvis du har et eple og jeg har et eple og vi bytter disse, da har vi fortsatt et eple hver. Men hvis du har en idé, og jeg har en idé og vi bytter disse, da vil hver av oss ha to ideer..
George Bernhard Shaw

Det hadde ikke vært nødvendig med eplet for å forføre Adam. Bare Eva hadde vært nok
Marianne Langewiesche

Adam spiste eplet, og tennene våre verker fremdeles.
Ungarsk ordtak

Et dårlig tre gir ikke gode epler
Dansk ordtak

Eplet faller ikke langt fra stammen
Nordisk ordtak

I et landskap, nytt og uten minner, står et epletre i blomst og skinner. Epletreet dufter nyskapt sommer. Her har tiden aldri vært. Den kommer.
Inger Hagerup

Min tante var et epletre og onkel skjønte sikkert det, for snart var han en sønnavind som sto mot hennes blomsterkinn.
Harald Sverdrup

 

Man gir bort epler og pærer, men ikke gull og grønne skoger.
Dansk ordtak

 

Om jeg visste at verden gikk under i morgen, ville jeg likevel gå ut i min hage og plante et epletre i dag.
Martin Luther

 

Et eple om dagen holder doktoren borte, men en hvitløk om dagen holder alle borte.
Ukjent

 

Et eple om dagen holder orden på magen.
Norsk ordtak

Som epler av gull i skåler av sølv, er ord som blir talt i rett tid.
Bibelen

Hva kan vi stille opp mot slikt, vi ordets døgendikter? Hva nytter det å skrive dikt når epletreet dikter?
André Bjerke

Aldrende kvinner burde tenke på at et eple ikke mister noe av sin velsmak selv om det har et par rynker på overflaten.
Auguste Brizeux

 

Hvalers Skattekammer

Trenger du en venninnegave? Eller kanskje interiør til hytta? Eller rett og slett et lekkert antrekk eller fler? Dette og mye mer kan du få hos Nunnes Bazar.

Nunnes Bazar

Forbi fergeleiet, hundre meter fra kjernen av Skjærhalden, ligger en butikk fylt med mye spennende. Her er det Marianne Bergem Synnevåg regjerer, i spennende Nunnes Bazar.
– Her har vi blant annet litt møbler, litt gammelt, redesign, interiørartikler, smykker og klær, forklarer innehaveren.

Spennende merker
Det er stor variasjon, og mye lekkert i klesveien som bærer bud om late og varme sommerdager ved sjøen.

Bikini-sesongen er her! Butikken bugner av bikini fra Banana Moon.


– Vi har flotte kjoler fra Mist, bluser og annet fra Janne Carlsson i deilig silke. I tillegg har vi merket
«Princess goes to Hollywood» og «Line of Oslo». Og se på disse lekre skjærfene med vakre print fra Tiff-Tiffy, som også har lekre strikkekjoler, lange jakker og topper. Vi har stor variasjon; jeg bruker å si at her kan mor og datter handle sammen og begge finne noe de liker godt.

Sommeren har startet hos Nunnes Bazar på Hvaler.

Flyttet til Hvaler fra Bærum

Marianne Bergem Synnevåg og mannen bodde i Bærum, men ønsket å legge om livsstilen og ha et liv nærmere sjø og natur. De falt fort for Hvaler, men tok et prøveår først der de leide før de tok skrittet helt ut og kjøpte seg hus på Vesterøy.
– Foreløpig har det ikke blitt no rolig livsstil, for her har det gått i full fart siden starten og vært mye jobb, ler Marianne med en dialekt som avslører en oppvekst langt nord på en liten øy.

– Vi har blitt «gå bort-butikken», der kundene kommer innom før de skal på besøk til noen for å ha med seg gave. For her finner du noe for enhver smak og anledning. Jeg selger også mer møbler, men da ofte rett fra forhandler til kunde, da det tar opp alt for mye plass i butikken. Nå er planen å åpne nettbutikk, og hun er allerede aktiv på instagram og Facebook med å formidle sine varer der. Ta en titt der for så å stikke innom butikken i helgen eller ferien for å se resten av utvalget.


Her finner du Nunnes Bazar på Skjærhalden:

 

Sommerøya - Herføls gode stemning ved fergebryggen

Hav og himmel, kinn mot kinn… Med sommeren for døren, vekkes de 20 fastboende Herfølingene til live igjen. Jo, sommer´n er best på sommerøya Herføl.

 

Tekst og foto: Ingrid Aarrestad Østang

 

I 1964 åpnet ekteparet Unni og Nils Bustgaard butikk for de 67 fastboende på øya Herføl i havgapet på Hvaler. Over 50 år senere er det betydelig færre fastboende, men Bustgaard-familien står fortsatt støtt.

 

Motortøff og sønnavinn…

 Nå er det Lars Bustgaard som driver Herføl marina - mens faren Nils er blitt "degradert" til hjelpegutt. 

Da Nils fikk tilbud om fast jobb som losbåtfører i 1972, flyttet ekteparet Bustgaard fra Halden til Herføl.

Fram til da hadde de bodd på øya kun på sommerstid. Nå ble den nøgne ø deres hjem, og sakte, men sikkert vokste det fram nye idéer.

Idéer som ikke ble stuet bort, men fikk se dagens lys. Det har de ikke angret på. Herføl Marina, som paret åpnet for over 30 år siden, er nå en av de største marinaene i distriktet, med avdeling både på Herføl, Stokken og i Fredrikstad.

Båt- og motorutsalg ble det også, med stor suksess: I mange år var de distriktets største Yamaha-forhandlere.

-        Det kom en fyr fra Japan hit en gang. Han kunne ikke skjønne at det ble solgt så mange maskiner på en så liten øy, forteller Unni og smiler. Så hvordan har de fått det til?

-        Det var vel lysta som var der, svarer Unni nøkternt.

 

Måkereir og terneskrik…

Lise Bustgaard

Lise Bustgaard

Og som om ikke butikk, bensinutsalg og marina var nok, åpnet ekteparet sin egen kro på Herføl i 1991. Med 25-årsjubileums i år, kan datter av Unni og Nils, Lise Bustgaard, invitere til mang en hyggelig sommerkveld på Herfølrenna kro og bryggekjøkken. Her er hun godt kjent. Siden oppstarten har hun jobbet på kroa - hver eneste sesong, og i dag er det hun som driver spisestedet. Med quiz og sene kvelder, er det ikke bare Hvalers mange måker som kan hvile på vingene sine her ute sommerstid.

-        Nå som sommeren er her og folk kommer, flyr dagene, sier Lise, som liker når det er mye å gjøre. Det gjør også Lises bror, Lars, som driver marinaen i dag. Han tok over i 1989 og har videreutviklet og bygget opp marinaen slik den er nå.

-        Pappa Nils har ”degradert” seg selv til hjelpegutt, ler Lise.

 

Hvite hus i hver en vik…

Da Gry Bustgaard, som er gift med Lars, åpnet interiørbutikken og kaféen ”På posten” i 2009, var det i lokalet til det gamle posthuset på Herføl den holdt til i. Her ble kaffe og vafler servert over den gamle disken fra 1904.

-        Å komme inn der var som å gå 100 år tilbake i tid, forteller Gry.

Her fra den gamle landhandelen "På Posten" som lå det gamle posthuset på Herføl. Utsalget og interiørforretningen er nå flyttet til et hus ved fergeleiet. 

Fire år etter at hun åpnet ”På posten”, ble det gamle postkontoret solgt, og forretningen ble flyttet noen steinkast unna - til det firkantede, hvite huset der svigerforeldrene i sin tid drev butikk. Her finner du ikke bare lekkert interiør til hytte og hus.

Fotograf av bilder i galleriet ovenfor: Frida Sofie Bustgaard

Med en kort, men intens sommersesong i gjære, kan Gry og datteren Frida friste med rykende fersk kaffe fra espressomaskinen og nybakte brød og kanelsnurrer.  For når St. Hans har kommet, blir Herføl en ny øy. En sommerøy…

Gry (til venstre)hadde lenge drømt om å åpne en egen butikk. Drømmen gikk i oppfyllelse i 2009. Her er tre generasjoner samlet i butikken. Unni Bustgaard (snart 75), her sammen med svigerdatter og barnebarnet Frida (23).

Stort utvalg av interiørprodukter hos På Posten.

Gry Bustgaard bak disken "På posten". 

 

Sjøsprøyt over glatte skjær…

Men hvordan er det egentlig å bo her ute når sjøsprøyten står over svaberg og skjær, og alle de 150 hyttene står tomme? Unni innrømmer at hun hadde mye hjemlengsel til Halden i starten.

-        Det var en helt annen verden for meg å bo på en øy. Men nå syns jeg det er deilig her ute. Jeg har ramla helt til ro, sier Unni.

For kanskje er det nettopp det det handler om her ute på sommerøya, enten det er sommer eller vinter. Å la seg falle til ro – i øyeblikket. Å kjenne følelsene som flommer gjennom kroppen mens du står der ute ytterst på brygga. Å nyte sommervinden - og vite at det er nå, akkurat nå, du lever.

Her!

Føl!

 


KURIOSA SOMMERØYA HERFØL

Herføl Vel

Ve og vel:  Som formann i Herføl Vel, bryr Frank Høier (til venstre) seg mye om Herføls ve og vel, her sammen med Nils Bustgaard. 

Ve og vel: Som formann i Herføl Vel, bryr Frank Høier (til venstre) seg mye om Herføls ve og vel, her sammen med Nils Bustgaard. 

·       Frank Høier er formann i Herføl Vel.

·       Herføl Vel tar vare på Herføls ve og vel.

·       Rundt 100 hus og hytter er representert i foreningen.

·       Velforeningen eier vel-huset, også kalt ”Lokalet”, som er fra 1906. Her arrangeres flere arrangementer i løpet av sommeren. Det er også åpent for utleie til selskap, arrangementer og møter.  

 

Herføl

·       Herføl er sagaøya i Hvaler og Østfold. Navnet Herføl – Herfyili - betyr samlingssted for hæren på gammelnorsk.

·       Alt i bronsealder og sagatid var øya et sentralt sted.

·       ”Herfølsåta” (”Røsset” på folkemunne) er en av landets største røyser. Dette er en av Norges flotteste gravhauger.

·       Herføl har en rik flora med mange sjeldne plantearter.

·       Herføl har ingen biltrafikk.

·       Mesteparten av Herføl beites, men likevel er øya på vei til å bli dekket av skog.

·       Herføls store sønn, Henry A. Larsen, ble født på Herføl. Han var den første til å seile Nordvestpassasjen fra vest til øst – uten å overvintre. Han er berømt i Canada for sine bragder.

(Kilde: Visit Hvaler, www.artsdatabanken.no og Ytre Hvaler Nasjonalpark)

 

Bonus:

Visste du at Finn Kalvik mang en gang har vært på brygga på Herføl? Kanskje er det Herføl han har i bakhodet når han synger Inger Hagerups tekst ”Sommerøya”:

 

Sommerøya

(Tekst: Inger Hagrup. Musikk: Finn Kalvik)

Hav og himmel kinn mot kinn.

Motortøff og sønnavind.

Måkereir og terneskrik.

Hvite hus i hver en vik.

Sjøsprøyt over glatte skjær.

Ingen lekser. Ingen klær.

Men vet du hva det beste er?

Jo, hele øya er full av

svarte, søte, store, bjørnebær!